top of page

LANDSCHAPSBIOGRAFIE

Door Hidding, Kolen, Spek en Elerie (2001, 2005) wordt de landschapsbiografie omschreven als “een levensloopbeschrijving van een steeds veranderend cultuurlandschap”. Hoe is het landschap in de loop der eeuwen veranderd en geworden tot het hedendaagse landschap? Wat is de invloed van de mens geweest en hoe ervaarde men het landschap door de tijd heen? Dit zijn een aantal vragen die komen kijken bij het maken van een landschapsbiografie.

​

Een landschap is tot stand gekomen door tal van landschappelijke factoren en processen. De geologie bepaalde de gelaagdheid van de ondergrond en het reliëf aan het aardoppervlak. Het klimaat maakte dat een gebied warm of koud, droog of nat is, iets wat nu nog steeds speelt. Water verzamelt zich in de lage delen, wat vervolgens weer een heel andere bodem oplevert dan in de hogere delen. Kwelstromen komen op gang, wat weer invloed heeft op de natuurlijke vegetatie. Op de hogere delen kunnen zich bijvoorbeeld eiken-beuken bossen ontwikkelen terwijl er in de lagere delen zich een dik veenpakket ontwikkelt met een elzen- of wilgenbroekbos. Mensen die zich vestigen in dit gebied gebruiken de verschillende delen van het landschap en passen dit aan, wat weer invloed heeft op abiotische en biotische componenten. Ontbossing kan door een afname leiden tot verminderde verdamping, waardoor de grondwaterspiegel stijgt en het gebied te nat wordt voor bewoning en het landschap weer verandert.

​

Dit is nog maar een kleine greep uit alle processen die een landschap doormaakt in de loop der eeuwen. Doormiddel van een landschapsbiografie brengen we de processen die zich in de afgelopen eeuwen hebben afgespeeld in beeld.  Dit zullen wij doen voor het plangebied IJsselpoort. De elementen die erg bepalend zijn geweest voor dit plangebied zullen worden uitgelicht en verder worden beschreven. Deze elementen zijn verwerkt in thema’s. De thema’s zijn tot stand gekomen uit vooronderzoek vanuit de landschappelijke geschiedenis.

waterbeheer.jpg
industrie.jpg
defensie.jpg
landbouw.jpg
bottom of page