Dieren- en plantenrijk
Voor het dieren- en plantenrijk van het gebied IJsselpoort maken we onderscheidt in het rivierengebied en de Veluweflank. Aangezien het dierenrijk afhankelijk is van het plantenrijk, worden deze twee componenten samengevoegd.
In het rivierengebied zijn de kenmerkende vegetatiesoorten graslanden, fruitgaarden, zachthoutooibossen en stilstaande plassen. Op de Veluweflank is er als vegetatiesoort de natte loofbossen te vinden. Hoewel men misschien denkt dat de rivier de IJssel ook een vegetatietype is, valt deze onder de habitattypen.
Onder de natte loofbossen op de Veluweflank vallen bladhoudende bomen die op een tamelijk natte ondergrond staan. De boomsoort die men hier ziet zijn voornamelijk berken, beuken en eiken. Diersoorten die hier voorkomen zijn vossen, reeën en vogels zoals de matkop en de specht.
De graslanden in het rivierengebied, met name in de kommen, worden momenteel voornamelijk gebruikt als weiland voor de melkveehouderijen. De graslanden die in de uiterwaarden liggen, waar het water kan stromen bij overstroming, worden begraasd door runderen en Konik paarden. Door deze begrazing groeit de uiterwaarden niet dicht en wordt het beheert. Naast runderen en Konik paarden zijn hier ook nog andere dieren te vinden zoals; konijnen en hazen.
Uiterwaarden zijn stukken natuur welke zijn aangewezen als gebieden die mogen overstromen bij hoog water. Naast de eerder genoemde graslanden, bevinden zich in de uiterwaarden ook zachthoutooibossen, stilstaande plassen en ruigten.
De zachthoutooibossen zijn bosjes van bomen met onder andere wilgen en populieren. Deze bomen zijn resistent tegen regelmatige overstromingen en kunnen dus tegen de hoeveelheid en kracht van het water. Dieren die hier voorkomen zijn bevers, maar voornamelijk vogels zoals de kwak, aalscholvers en de nachtegaal.
Stilstaande plassen kunnen ontstaan doordat er water blijft staan nadat het hoogwater is geweest dat zich later weer terugtrekt. Deze plassen kunnen ook ontstaan als gevolg van kwel. Voorbeelden van diersoorten die hier voorkomen zijn libellen, de soort libel is afhankelijk van de plantsoorten die er staan. Andere dier soorten die hier voorkomen zijn de groene glazenmaker, vissen zoals paling en verschillende amfibieën. Aan overige planten zien we hier de waterviolier en verschillende fonteinkruiden.
De ruigten in de uiterwaarden bestaan uit verschillende soorten grassen en jonge boompjes van soorten die nog niet zijn aangevreten door dieren. Ook staan hier verschillende hagen als meidoorn met sleedoorn. Deze hagen geven bescherming aan de jonge bomen. De doorns die de hagen hebben weren de dieren. Diersoorten die we hier kunnen zien zijn de boerenzwaluwen, boommarters, huismussen en egels.
Loofbossen - Fagus sylvatica
Graslanden komgronden - melkvee
De fruitgaarden zijn enigszins niet natuurlijk maar toch leven er verschillende diersoorten in. Vooral veel (ongewenste) vogels komen hierop af, zoals kraaien, zangvogels en verschillende mezensoorten. De vogels worden vooral door de fruittelers als ongewenst ervaren omdat de vogels hun oogst aanvreten.
Er zouden geen uiterwaarden met bijbehorende planten en dieren zijn zonder de rivier. De IJssel is een zoetwaterrivier, gevoed door smeltwater uit de Alpen. De dieren die vooral op of onder de IJssel zijn te vinden, zijn voornamelijk verschillende soorten ganzen. Ook vissen zoals de snoek, winde en paling vindt je rondom de IJssel.
Zoals eerder vermeld vind je in de het IJsselpoort gebied twee verschillende gebieden, het rivierengebied en de Veluweflank. Op deze plekken zijn natte loofbossen te vinden met een tamelijk natte ondergrond. Hier staan voornamelijk boomsoorten als berken, beuken en eiken. Diersoorten die je hier kan vinden zijn vogels als de matkop en de specht, maar ook vossen en reeën kan je hier zien!
Kaart op basis van Ecologische structuren kaart van https://www.stroming.nl/. Projectgrens die aangegeven wordt op kaart wijkt af van onderzoeksgebied.